Aktualności

Gotowanie na ekranie :)

Faworki drożdżowe

Składniki:

- 1,5 szklanki mleka

- 5 dag drożdży

- 3 łyżki cukru

- 1kg mąki

- 0,5 kostki margaryny

- Szczypta soli

- 3 jaja

- Smalec

- Cukier puder

Przygotowanie:

Podgrzej mleko. Dodaj do niego pokruszone drożdże, cukier i tyle mąki, żeby zaczyn miał konsystencje śmietany. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.

Dodaj resztę mąki, rozpuszczoną, ostudzoną margarynę, szczyptę soli i roztrzepane jajo.

Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i pokrój w długie paski. Pośrodku każdego paska zrób nacięcie. Przewlecz końce i smaż na głębokim oleju. Posyp cukrem pudrem.

SMACZNEGO ;)

 

Kontakt

Szkoła Podstawowa
im. ks. Teodora Kurpisza

w Bukówcu Górnym

ul. Powstańców Wlkp. 114
64 -140 Włoszakowice
woj. wielkopolskie

T: +48 65 5 372 207
F: +48 65 5 372 207
E: bukzs@wp.pl

Najczęściej oglądane

Odwiedza nas 127 gości oraz 0 użytkowników.