Dnia 23 września uczennice i uczniowie klasy III wraz z wychowawczynią wybrały się do bukówieckiej piekarni w związku z realizacją bloku tematycznego "Od ziarna do chleba".
Dzięki uprzejmości właścicieli piekarni, p. Magdaleny i Rafała Paulów, dzieci mogły obejrzeć piekarnię "od kuchni" i w bezpośredni sposób obserwować sposób pieczenia chleba. Miały też okazję zobaczyć maszyny i narzędzia, których się w piekarni używa. Każde dziecko mogło samodzielnie uformować, ozdobić i ułożyć na blasze bułeczkę, rogalika lub chałkę z ciasta przygotowanego przez piekarza, a następnie upiec w prawdziwym, tradycyjnym węglowym piecu chlebowym. Państwo Paulowie poczęstowali dzieci również drożdżówkami i sokiem. Radośni było co niemiara. Taka lekcja w pełni zobrazowała dzieciom ciężką pracę piekarza.
Bardzo dziękujemy właścicielom za miłe przyjęcie w piekarni, za poświęcony czas i przekazanie cennych wiadomości na temat pieczenia chleba.