Faworki drożdżowe
Składniki:
- 1,5 szklanki mleka
- 5 dag drożdży
- 3 łyżki cukru
- 1kg mąki
- 0,5 kostki margaryny
- Szczypta soli
- 3 jaja
- Smalec
- Cukier puder
Przygotowanie:
Podgrzej mleko. Dodaj do niego pokruszone drożdże, cukier i tyle mąki, żeby zaczyn miał konsystencje śmietany. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
Dodaj resztę mąki, rozpuszczoną, ostudzoną margarynę, szczyptę soli i roztrzepane jajo.
Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i pokrój w długie paski. Pośrodku każdego paska zrób nacięcie. Przewlecz końce i smaż na głębokim oleju. Posyp cukrem pudrem.
SMACZNEGO ;)