Aktualności

Gotowanie na ekranie :)

Faworki drożdżowe

Składniki:

- 1,5 szklanki mleka

- 5 dag drożdży

- 3 łyżki cukru

- 1kg mąki

- 0,5 kostki margaryny

- Szczypta soli

- 3 jaja

- Smalec

- Cukier puder

Przygotowanie:

Podgrzej mleko. Dodaj do niego pokruszone drożdże, cukier i tyle mąki, żeby zaczyn miał konsystencje śmietany. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.

Dodaj resztę mąki, rozpuszczoną, ostudzoną margarynę, szczyptę soli i roztrzepane jajo.

Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i pokrój w długie paski. Pośrodku każdego paska zrób nacięcie. Przewlecz końce i smaż na głębokim oleju. Posyp cukrem pudrem.

SMACZNEGO ;)

 

© 2017 SP Bukówiec Górny. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Odwiedza nas 466 gości oraz 0 użytkowników.