Realizując treści programowe bloku tematycznego „Historia chleba” uczniowie klasy III z wychowawczynią odwiedzili piekarnię państwa Magdaleny i Rafała Paulów.
Dzięki gościnności właścicieli piekarni uczniowie zapoznali się z procesem wypieku chleba, bułek i innego pieczywa. Zapoznali się z maszynami i urządzeniami, które są niezbędne przy wypieku chleba. Najciekawszą częścią wizyty było samodzielne wyrabianie i formowanie bułek, rogalików czy chałek przez dzieci a następnie upieczenie ich z pomocą pana Rafała w prawdziwym piecu chlebowym. W czasie, kiedy ciasto piekło się w piecu, państwo Paulowie poczęstowali nas pysznymi pączkami i sokiem. Upieczone bułeczki i rogaliki dzieci zabrały do domu.
To była piękna lekcja poglądowa. Dziękujemy bardzo państwu Magdalenie i Rafałowi Paulom, którzy bardzo chętnie i w ciekawy sposób przedstawili nam proces powstawania chleba. Chylimy czoła przed ich ciężką pracą i dziękujemy za poświęcenie nam czasu i uwagi oraz za wspaniałą gościnę.